Tegneserieromanen er spesielt godt egnet til å formidle sterke historier fra virkeligheten, det var konklusjonen fra panelet på Norsk Sakprosafestival.
Kvernelands Munch ble trukket fram, deretter Maus av Art Spiegelman, så kom de viktige bidragene i genren som perler på en snor.
Marjane Satrapi utleverte seg selv og andre, og tok opp tunge tema som diktatur, undertrykkelse, tortur og religiøse revolusjoner i boka Persepolis.
"Dette er bilder som ikke slipper igjennom den vanlige sensuren, og som blir mer ufarliggjort når de tegnes. Det gir tegneren et fortrinn", sa Tomas Lundbo som har oversatt flere franske kvalitetstegneserier til norsk.
Lundbo mener tegneserieromanen har en voksende popularitet fordi vi som konsumenter lider av virkelighetshunger. I den autentiske personlige erfaringen, som vi finner i den selvbiografiske og dokumentariske tegneserien, får vi mettet noe av vår hunger. Videre framstilles historien gjerne i et naivt eller undrende perspektiv, noe som gir rom for andre former for refleksjon og tanker i møte med alvorlige tema.
"Vi får kontinuerlige formidlinger av virkeligheten gjennom andre medier, og ofte skal det tjene til en bestemt hensikt, uten at formidleren selv nødvendigvis vet at det skjer en manipulasjon. Tegneserieforfatteren skaper troverdighet ved gjengivelsen av forfatterens egen opplevelse av virkeligheten. Når Guy Delisle tegner et bilde av seg selv som fotograferer nettet over hustakene i Palestina, skapes troverdigheten i gjengivelsen av Guy Delisles opplevelse av virkeligheten. Vi tror på tegneserieforfatterne selv om det er deres opplevelse av virkeligheten. Formidlet gjennom en karakteristisk strek kan de ikke være annet enn subjektive. Framstilt virkelighet er et spørsmål om tillit", sa Lundbo.
I Jerusalem, chronicles from the holy city, tegner Guy Delisle fra sine opplevelser av den hellige byen. Delisle har også formidlet tegnete skildringer fra lukkede diktatur som Pyongyang og Burma.
Øyvind Vågnes trakk fram boka Kjære Rikard av Lene Ask. Vågnes har selv skrevet boka den dokmentariske tegneserien, som er vel verdt å kikke på. Vågnes gir der fokus til det fortellertekniske, hvordan tegneren bruker boblene og rutene.
"Denne måten å fortelle på har store muligheter og begrensinger. Egenarten ligger i uttrykket og komposisjonen. Tegneserieromanen er laget med hendene. Tegneren utviser en stor kunstnerisk sensibilitet, som skaper en egen nærhet", mener han.
I boka Kjære Rikard, av Lene Ask, er nærtegninger av hender et sentralt og viktig motiv.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9VygfgfhaeOLMKZaySGwzsRgIt-nJDYqACgupX1Oj9i-f-2p7FOh0u1JeNGMStuhxNogQFZpsbj_lB1wf3F74eCv3UCUKFsPG9lsUzCqtfLw4_YS5oPKCUVzq_YHorCyTdq1LZGEubE8/s1600/palestine.jpg)